Schermafbeelding 2014-04-29 om 21.31.00

Amsterdam Denim Days – mekka voor denim lovers

by Lars Tibben / posted on 04/29/2014

Schermafbeelding 2014-04-29 om 21.31.00

Denim is ambacht én innovatie, heritage en keiharde street style. What’s not to love? Is indigo ook jouw favoriete kleur? Zorg dan dat je op 7 t/m 10 mei in de hoofdstad bent!

Amsterdam Denim Days brengt de nationale en internationale denim community samen in de stad met de hoogste concentratie denim brands. Het initiatief van House of Denim in samenwerking met Modefabriek (Blueprint), HTNK Fashion recruitment & consultancy en de Amerikaanse Kingpins Show is met groot enthousiasme ontvangen door de hele industry. Het gevolg is een inhoudelijk zeer divers en interessant programma, in de Zuiveringshal van het Westergasfabriekterrein en rond verschillende denim hotspots down town, voor alle denim freaks, van fabrikant tot fan.

Een programma preview:

Professionals en publiek
Amsterdam Denim Days opent met de Kingpins Show, een internationale denim sourcing trade show met cult status, op 7 en 8 mei. Kingpins wordt twee keer per jaar gehouden in New York, Los Angeles en Hong Kong, en strijkt nu voor het eerst neer in Amsterdam. Dit industry only event brengt de internationale cutting edge op het gebied van denim samen. Deze zwaar gespecialiseerde professionals zullen ook de daaropvolgende twee dagen in Amsterdam blijven voor het publiek toegankelijke Blueprint en het seminarprogramma rond innovatie op 9 en 10 mei.

Blueprint
Op 9 en 10 mei vindt Blueprint ‘de Amsterdam Denim Days editie’ plaats in de Zuiveringshal op het Westergasfabriekterrein, met spin-offs in het centrum van Amsterdam. Blueprint staat onder denimprofessionals bekend als het exclusieve forward denim platform op Modefabriek. Tijdens Amsterdam Denim Days is Blueprint niet alleen toegankelijk voor pro’s maar richten de deelnemende brands en initiatieven zich voor het eerst op alle denim addicts. Wat kun je verwachten?

De eerste deelnemers en programmaonderdelen:

G-Star RAW, hét internationaal geroemde Nederlandse denimmerk is natuurlijk met stip van de partij, en wel met een film over het RAW for the Oceans initiatief. RAW for the Oceans, gecureerd door niemand minder dan Pharrell Williams, is een ambitieuze samenwerking met verschillende partners waaronder Bionic Yarn en The Vortex Project. Met vereende high tech krachten wordt een nieuwe generatie denim ontwikkeld uit gerecycled plastic uit de oceanen. Naast de film kun je op Blueprint ook alvast de eerste stofstalen van dit baanbrekende Bionic Yarn denim bewonderen. (De RAW for the Oceans collectie zal vanaf September 2014 wereldwijd  verkrijgbaar zijn.)

Denham the Jeanmaker, het Amsterdamse designer jeanslabel van Jason Denham laat zich van zijn beste kant zien met ‘Better with Age: Denham x Butcher of Blue’. De expositie toont het resultaat van een langlopende project van Jason Denham en Rob Rijnders van denimstore Best of Brands (B.O.B.) en het Butcher of Blue label. ‘Better with Age’ viert de schoonheid van het natuurlijke slijtageproces van denim en het resultaat inspireert op zijn beurt nieuwe collecties van Denham. Downtown in de Negen Straatjes geeft Denham bovendien acte de presence met de ‘Showcase Store’, een brand manifestatie en repair shop in een. Laat je jeans vakkundig repareren of op maat maken, inclusief girl-specific mogelijkheden.

Amsterdams Blauw is de denimlijn van Scotch & Soda, nog een oer-Amsterdamse, internationaal geliefde fashionbrand. Op Blueprint tref je de Amsterdams Blauw Photo Booth. Laat je professioneel fotograferen in een denim geïnspireerde setting en bezoek datzelfde weekend een van de Amsterdamse de Scotch & Soda stores voor nog meer Blauw-inspiratie en een exclusieve goodie.

Pepe Jeans London exposeert werk van de Britse denimkunstenaar Denimu a.k.a. Ian Berry, die tevens live zal werken aan een nieuwe piece. Daarnaast kunnen bezoekers zelf aan de slag met de Pepe Jeans Custom Studio. Een expert helpt je je eigen denim kleding te customizen met laser, print, kleuren, scheuren en what not. Uiteraard doet de Pepe Jeans London store in de Kalverstraat mee met een Denim Fashion Week expositie, gloednieuwe producten en speciale korting!

Nudie Jeans, het Zweedse powerhouse op gebied van duurzaam geproduceerde jeans komt naar Blueprint met het Recycle Your Jeans project. Nudie omarmt de gehele eco-cyclus van denim met ‘Break-in’, ‘Repair’, ‘Reuse’ en ‘Recycle’ als de vier expertises die met veel passie aan consumenten worden overgedragen. Zo wordt het dragen van denim een echte way of life.

De expositie ‘Indigo Roosters’, samengesteld door Miles Johnson, design director van Levi’s Vintage Clothing, zal ook op Blueprint te bewonderen zijn. De collectie indigo stoffen en pieces die deze geobsedeerde collector tijdens zijn ontelbare reizen heeft weten te vergaren is een begrip onder vakbroeders. Dit is een opportunity waar echte denimheads het vliegtuig voor pakken dus wees gewaarschuwd, indigo fever is besmettelijk!

HTNK Story Store is hét platform voor ‘new generation indigo inspired brands’. Maak kennis met de nieuwe Nederlandse denimgarde waaronder: Benzak Denim Developers, Olaf Hussein, Tulp Jeans, We Have Pants, Toile de Chine en Indigo People. Shop en support deze lokale denimhelden en deel hun verhalen op Blueprint.

Orta, Tavex, Woolmark Company, de kans is groot dat je merken als deze niet kent. Zij maken namelijk geen jeans of andere denim producten, maar zijn gespecialiseerd in de ontwikkeling van het materiaal. The Woolmark Company presenteert bijvoorbeeld een innovatieve crossover tussen Wool en Denim. Een unieke kans dus om ook eens kennis te maken met deze fascinerende, door innovatie gedreven kant van het denimvak: de wevers, wassers en spinners van ons favoriete blauw.

Denim Archive by Antonio di Battista is een expositie van unieke denim collectibles speciaal geselecteerd voor Amsterdam Denim Days. De Italiaanse denim designer en internationaal vermaarde verzamelaar Antonio di Battista heeft meer dan 3000 historische denimstukken in zijn archief, opgebouwd in meer dan twintig jaar reizen naar denimmekka’s U.S.A. tot Japan.

Etceteras! Dit is nog maar het tipje van de sluier en het mag al duidelijk zijn dat je jezelf na twee dagen Blueprint gerust een denim connaisseur mag noemen. Maar er is ook vertier. En hoe! Muziek door de beste studenten van het Conservatorium van Amsterdam die zich eerder lieten horen op Noorderslag, Lowlands en Pinkpop. Friethoes en The Beef Chief zorgen voor de happy belly op het gezellige buitenterrein, waar ook de Vintage Market uit Canada zal neerstrijken voor aspirant collectors. Er komt een seminar waar de toekomst van de denimbiz over de tong gaat (programma volgt) en ook studenten van de Amsterdamse Jean School en de AMFI Denim Minor zullen zich manifesteren. Tegelijkertijd zal het in het centrum van Amsterdam gonzen van de speciale Amsterdam Denim Days activiteiten maar daarover meer in het volgende bericht. Stay Tuned denim heads!

Bestel nu je kaarten online, klik hier

Tags: , , , , , , ,

Lars Tibben

Selected by Esquire Magazine as one of the biggest online influencers

twitterfacebook

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>