Spijkerbrij Leonie en Lois Denim Daily 1

Een gesprek met Leonie en Lois | Spijkerbrij

by Yoeri Khyrian Jonker / posted on 10/24/2014

Toen we Lois en Leonie vorig weekend tegenkwamen bij de viering van het 125 jarige bestaan van Lee, wilden we meteen meer van ze weten. Het magische duo, dat in juni afgestudeerd is aan de HKU, maakt van oude jeans een mengsel dat zij zelf Spijkerbrij noemen. Met deze mix van grove jeansvezels en lijm maken ze de uniekste creaties, van denim vlinderdasjes en lampenkappen tot zelfs kruk-zittingen. En daar blijft het niet bij. The Denim sprak de twee dames in Eindhoven, waar ze net hun eerste dag van de Dutch Design Week meegemaakt hadden, over wat hun motiveert, waarom alles conceptueel uitdenken niet altijd werkt voor een beginnend merk en wat we in de toekomst van Spijkerbrij kunnen verwachten: “We willen zelfs plaatmateriaal en bouwstenen ontwikkelen van Spijkerbrij.

Waarom hebben jullie bij Spijkerbrij gekozen voor denim?

We hadden in onze stageplek bij Porky Hefer al veel over het hergebruiken van materialen geleerd. Nou hadden we toevallig, tijdens een expositie waar producten van Porky Hefer getoond werden, een gesprek over textieloverschotten met een product designer. In de loop van het gesprek kwamen we erachter hoeveel water en energie er eigenlijk wel niet gebruikt werd om een spijkerbroek te maken. Nou blijkt het dus dat 20% van het spijkerbroekenoverschot niet meer draagbaar is. Als je erover nadenkt hoeveel het kost om denim te maken is dat best wel zonde.

Toch knap dat jullie het helemaal zelf opgebouwd hebben. Wat motiveert jullie om door te gaan, ook als dingen minder goed gaan?

Andere mensen die een passie hebben en in ons geloven. Er zijn zoveel mensen die ons verder geholpen hebben, en het is mooi om dat te zien. We waren toen tijdens die expositie de mobiele fabriek van Spijkerbrij nog in elkaar aan het zetten en hadden de juiste oplossing nodig om het wiel aan te drijven. Er kwam een docent langs die keek naar waar we mee bezig waren, en die had toevallig kennis van dit soort technische dingen. Het is dan super inspirerend dat het dankzij iemand die in ons gelooft toch lukt. Hij raadde ons aan de rek uit de aandrijfriem te halen, dus hebben we uiteindelijk de aandrijfriem gemaakt van twee lagen fietsband met daartussen een laag denim om de riem minder elastisch te maken. Daar zouden we zelf nooit op gekomen zijn.

Spijkerbrij Leonie en Lois Denim Daily 3

Tijdens de stage bij Porky Hefer hebben jullie veel geleerd. Wat denk je dat het belangrijkste is?

Keep it simpel. Vanuit onze school werden we heel erg geforceerd om conceptueel te denken, zo ver dat alles al vast stond. Bij Porky was het speels en kon een idee doorgroeien, en dat zie je ook in onze installatie. Onze mobiele fabriek zorgt ervoor dat we Spijkerbrij op elk moment overal op kunnen zetten.

Dat houdt het ook leuk.

Na die stage, terug in Nederland, hebben we ook nog veel geëxperimenteerd. We hebben zelfs nog een oude keukenmixer uit de jaren 80 gebruikt om op traditionele manier touw te slaan, maar dan met plastic zakken. Uiteindelijk hebben we drie dagen lang met die keukenmixer touw geslagen. Het is achteraf super vet dat we dat gemaakt hebben, omdat dat ons ook geholpen heeft om tot Spijkerbrij te komen.

Belangrijke dingen die jullie van elkaar geleerd hebben?

Leonie: Altijd ja zeggen als iemand vraagt of je iets kan. Ook al kan je het niet, dan kun je het leren en ben je weer een ervaring rijker.

Lois: Nou, dat is ook iets wat ik graag wil zeggen: ik heb heel veel van Leonie geleerd. Dankzij haar ben ik echt de uitdaging aangegaan in Afrika. Ze heeft me geleerd om op bedrijven af te gaan.

Jullie zeiden in het interview voor Connecting the Dots dat jullie liever gebruikte jeans recyclen tot Spijkerbrij. Wat is het voordeel van gebruikte jeans in jullie vlinderstrikjes en lampenkappen?

Dat is vooral omdat we willen dat de jeans zo lang mogelijk gebruikt worden. Het gaat naar een tweedehands winkel en derde wereldlanden, dus heel veel mensen zijn er blij van geworden voordat het bij ons kwam. Het heeft veel water en energie gekost om het te maken, dus waarom zou je het verloren laten gaan?

Spijkerbrij Leonie en Lois Denim Daily 2

Bepaalde essentials die jullie altijd bij je hebben?

Lois: Lippenstift haha!

Leonie: Nou, ik heb bijvoorbeeld dit in mijn tas zitten. Dat is een touw gemaakt van de lengte- en breedtedraden van een spijkerbroek. We waren benieuwd wat er mee gebeurt na intensief gebruik.

Lois: Grappig genoeg heb ik ook altijd een duimstok of iets van gereedschap bij me. Op de een of andere manier komen we altijd in een situatie waar we dat toevallig nodig hebben.

Leonie: Ze raakte een tijdje terug vier keer achter elkaar een duimstok kwijt, dus op een gegeven moment dachten we dat iemand ze gewoon meegenomen had. Toen ruimde ik een keer het bureau op omdat het zo’n rotzooi was, zag ik daar die vier duimstokken liggen. *beide dames lachen*

Wat is jullie eerste denim item? Weten jullie dat nog?

Lois: Ik weet nog wel dat ik op de middelbare school een Replay spijkerbroek gekocht had, helemaal zelf betaald van mijn eigen geld. Ik was toen 15, dus dat was nogal een uitgave. Die zat zo lekker, dat was helemaal mijn broek!

Leonie: Mijn denim tijdperk begint nu een beetje. Ik had vroeger wel een spijkerbroek waar ik helemaal gek van was. Die had allemaal gaten, met daarover roze draad gestikt. Ik was toen in die tijd echt mijn eigen identiteit aan het ontwikkelen, ook in kleding, en die broek was een van de eerste broeken die ik zelf gekocht had en waar ik me echt heerlijk in voelde.

Laatste vraag: wat kunnen we in de toekomst van Spijkerbrij verwachten? Wat is jullie doel?

Nou, we willen graag plaatmateriaal en bouwstenen ontwikkelen van Spijkerbrij. Dat zou echt geweldig zijn, omdat je daarmee de bouwstenen kan maken voor veel dingen binnen een interieur. Als we eenmaal plaatmateriaal hebben, zouden we er zelfs tafels en muren van kunnen maken. Denim is heel veelzijdig, en dat zie je ook weer in Spijkerbrij. Ook zou het heel mooi zijn als we met bouwstenen van Spijkerbrij zelfs huizen kunnen bouwen in landen als Afrika, zodat we ook iets terug kunnen geven aan de plek die ons gevormd heeft tot de ontwerpers die we vandaag de dag zijn.

Leonie en Lois staan nog tot zondag op de Dutch Design Week (locatie Design Perron). Bezoek ze dus snel, want als je een oud kledingitem van denim inlevert kun je zelfs zien hoe ze de denim tot Spijkerbrij malen en er een vlinderstrikje van maken.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Yoeri Khyrian Jonker

Whisky drinkende, A.P.C. Petit Standard dragende freelance journalist voor The Denim Daily en The Fisher Account.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>