Neuw Interview Raf Denim Daily 1

Een gesprek met Par Lundqvist | Neuw Denim

by Yoeri Khyrian Jonker / posted on 02/13/2015

Van verkoper in een denim winkel tot vier jaar als product developer bij Lee: alles in Par Lundqvist’s leven is een optelsom geweest, met Neuw als uitkomst. Par ademt passie voor denim, van een heus denim archief vol vintage denim tot decennia ervaring in de denim branch. Lees hieronder ons korte interview met deze interessante denimgek.

We hoorden dat je een archief hebt met maar liefst 3000 denim items, van jeans tot jackets. Hoe heb je deze enorme collectie bij elkaar verzameld, en wat is wellicht de meest unieke vondst?

Dat klopt, ik heb ongeveer 3500 vintage spijkerbroeken en jackets, sommigen die zelfs teruggaan naar de jaren 1800. De duurste spijkerbroek uit mijn verzameling is een broek die ze gevonden hebben in een goudmijn in Nevada, Amerika. De goudmijn werd gesloten in 1907 en is toen weer geopend in 2007, waar ze gezocht hebben naar oude overblijfsels van die tijd. En zo hebben ze mijn jeans gevonden, die daar toch 100 jaar hebben gelegen.

Weet je nog toevallig je eerste denim item?

Toen ik 12 jaar oud was, had ik al mijn zakgeld gespaard om mijn eerste zwarte Levi’s 501 te kopen. Ik heb eigenlijk altijd zwarte jeans gedragen, ondanks dat ik heel erg fan ben van indigo gekleurde jeans.

En je favoriete denim item nu?

We hebben nu een Neuw Iggy, een hele skinny jeans die ik in een black wash aangeschaft heb. Die draag ik waarschijnlijk ook het meeste.

Je hebt best lang gewerkt voor een groot merk. Hoe verschilt werken voor een groter merk met het hebben van een kleiner, groeiend merk?

Grote bedrijven kunnen goede producten maken, maar aan het einde van de dag gaat het om geld en margins. Het gaat om zakendoen, en niet om de passie voor het product. Het fijnste aan een onafhankelijk merk is dat je zonder externe financiering je geen compromissen hoeft te maken. Voor ons staat het product op de eerste plaats.

Wat kunnen we in de toekomst verwachten van Neuw?

Dat we goede jeans blijven maken. Ons doel is vanaf de eerste dag om de denim cultuur naar de 21e eeuw te brengen. We maken referenties naar vintage, maar alleen om terug te gaan naar de kwaliteit, ambacht en aandacht voor details die resultaat waren van een langduriger productieproces. We willen wel altijd nieuwe dingen doen; retro is nooit ons ding geweest.

Wat we ook meer willen doen is samenwerken met goede bands en muzikanten die passen bij ons merk, en ons verder kunnen inspireren om coole collecties te maken!

Tags: , ,

Yoeri Khyrian Jonker

Whisky drinkende, A.P.C. Petit Standard dragende freelance journalist voor The Denim Daily en The Fisher Account.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>