Stovall Young

Een gesprek met Stovall & Young

by Yoeri Khyrian Jonker / posted on 03/17/2015

San Francisco is de geboorteplaats van grote bedrijven als Levi’s en Tellason, maar ook van nieuwkomers die dromen ooit deel uit te maken van het altijd groeiende denim landschap. Voor de meeste bedrijven is het achterliggende verhaal altijd de passie voor denim, maar met Stovall & Young gaat het verder dan dat: om jeans te maken die volledig ontworpen en geproduceerd zijn in Amerika.

“Het startte allemaal toen Chris en ik tijdens het winkelen op zoek waren naar jeans. We vonden een spijkerbroek met een label op de achterkant met de Amerikaanse vlag; toch zagen we op de binnenkant dat het label zei ‘Made in China’. We werden overvallen door een gevoel van bedrog, alsof we erin getuind waren,” legt creative director Sean Partick Young uit over de reden waarom ze Stovall & Young waren begonnen. “Vanaf dat moment begonnen we op het internet te zoeken naar mills in de omgeving van San Francisco, en vonden de White Oak Cone Mills in Greensborough, waar Levi’s, Filson en Carhartt ook hun kleding laten maken. Het voelde alsof het daadwerkelijk mogelijk was: we konden ons eigen jeansmerk beginnen.”

Denim Daily Cone Mills Stovall Young

Nadat hij de White Oak Cone Mills gevonden had, nam Young in april 2010 afscheid van zijn baan als Marketing Executive en begon hij samen met zijn beste vriend Chris Stovall het denimmerk Stovall & Young.

“We begonnen toen op deuren te kloppen en kijken wie er open deed. Zo bijvoorbeeld ook bij de MFG faciliteit in San Francisco, waar ik elke dag gewoon naar binnen liep en met mensen begon te praten. De vrouw die eigenaar van de fabriek was vroeg zich af wie de jongeman was die haar fabriek maar bleef binnen lopen, de vrouwen achter de machines high-fivend. En op deze manier werd ik langzaam deel van de fabriek. Toen we daar eenmaal onze jeans begonnen te maken, vroeg ze me een maand later binnen haar kantoor. Op haar bureau lagen spijkerbroeken van Levi’s, Filson en Carhartt, allemaal naast die van ons. Ze vroeg me: “wat is het verschil tussen al deze spijkerbroeken?”, waarop ik haar begon uit te leggen hoe de jeans van Stovall & Young anders waren. Ze onderbrak me en zei dat er niets anders was; al deze jeans hadden hun iconische waarde verdiend door goede marketing, en zo zouden ook wij ons verhaal moeten vertellen in plaats van te focussen op elk klein detail.”

Het was precies op het moment dat ‘American Made’ begon op te komen, met mensen als Michael Williams van A Continuous Lean aan het roer van deze beweging. De wereld was klaar voor een merk als Stovall & Young. Maar voor Young was het American Made verhaal maar een deel van waarom ze begonnen waren. Het was een stukje geschiedenis meegegeven door zijn grootmoeder, die ook met veel liefde en zorg jeans in elkaar naaide.

Alles binnen Amerika houden helpt ook met het controle houden over het productieproces. De mogelijkheid om iedereen binnen het productieproces op te kunnen bellen, of zelfs langs te gaan, of het de fabriek in Greensborough is of hun labelmakers in Portland, deze lokale productie houdt dingen ongecompliceerd. En volgens Young is het ook beter voor de consument.

“Een hoop mensen zien niet waar hun jeans vandaan komen. Het is als het kopen van een appel: je weet niet hoe ze in de supermarkt terecht gekomen zijn, noch wat ermee gebeurd is vanaf het moment dat ze in Mexico geplukt zijn. Je weet niets over de achtergrond van het proces, en ik denk juist dat dat deel zo belangrijk is.

Stovall Young Five Year Jean

Op dit moment hebben Stovall & Young twee jeans, beiden gemaakt van dry denim en beide in een koperen- en grijze gestikte variant. Zo hebben ze de Young, een regular fitted normale dry denim, en de Martin, een 12oz selvedge dry denim, beiden met een coin pocket ter grote van een smartphone om het design zowel functioneel als hedendaags te houden. Naast deze twee jeans hebben ze ook nog twee petten met het Stovall & Young logo. Maar het merk is klaar voor het volgende hoofdstuk: binnenkort lanceren ze de Five Year Jean, die de manier hoe merken met communiceren met hun klanten compleet zal veranderen.

“We voelen ons gefrustreerd over waarop merken met hun klanten omgaan. Hoe gaan we in tegen de mentaliteit, waar als klanten uiteindelijk een spijkerbroek gekocht hebben, het merk stopt met de klant proberen blij te maken? We willen een systeem opzetten, waarvoor we samenwerken met een technologiebedrijf in San Francisco, waar je je jeans kan laten maken bij iemand dicht in de buurt van waar je woont. We willen een database opzetten van Stovall & Young repearers, een soort Uber systeem van kleine kleermakers verspreid over de hele wereld die je jeans kunnen maken naar de kwaliteit die wij verwachten.”

Voordat de Five Year Jean in de winkel ligt, moeten we helaas nog wachten tot april 2015. Tot die tijd kun je wel naar hun online store gaan om voor jezelf een spijkerbroek van Stovall & Young aan te schaffen.

Tags:

Yoeri Khyrian Jonker

Whisky drinkende, A.P.C. Petit Standard dragende freelance journalist voor The Denim Daily en The Fisher Account.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>