schermafbeelding-2015-02-02-om-16-09-46

Interview met de nieuwe designer van Filippa K

by Lars Tibben / posted on 02/04/2015

Vorige week dinsdag presenteerde Filippa K haar nieuwe herfst/winter 2015 collectie van de hand van hun nieuwe ontwerper Alexander Schaper.

Alexander Schaper trad vanaf 1 augustus 2014 in dienst bij Filippa K in de rol van Senior Designer Man. Voor Alexander begon bij Filippa K werkte hij voor Adidas in Duitsland waar hij verantwoordelijk was voor het concept en het ontwerp van Adidas SLVR en de Black Line. Daarnaast was hij ook verantwoordelijk voor de Adidas samenwerkingen met Kanye West, Pharrell Williams en Tom Dixon.

Om meer te weten te komen over de nieuwe designer en de collectie had ik een kort onderonsje met Alexander.

Je had een hele toffe baan bij Adidas. Waarom heb je voor Filippa K gekozen?
Alexander: De gedachten om voor een ander bedrijf te werken speelde al een tijdje in mijn hoofd. Na 7,5 jaar Adidas vond ik het wel tijd worden voor een verandering. Toen ik werd gevraagd door Filippa K was de keuze voor mij eigenlijk al snel gemaakt. Ik vond Filippa K altijd al een mooi merk. Bij Filippa K kan ik veel meer mijn eigen keuzes maken voor designs. Bij een groot bedrijf als Adidas had ik goedkeuring nodig van meerdere mensen. Filippa K heeft mij aangenomen om de mannencollectie uit te breiden. Een enorme kans om mijzelf verder te ontwikkelen.

Wat is het verschil tussen de collectie die wij zojuist hebben gezien en de voorgaande collectie?
Alexander: Ik vind de Scandinavische look erg mooi, maar eigenlijk wel te clean. Het verschil tussen de voorgaande en de collectie van nu is dat ik de collectie iets meer een ‘edgy’ look wil geven. Ik denk dat ik al een eerste goede stap heb gezet door een nieuw silhouet voor bovenkleding te introduceren. Een mix van slim fits gecombineerd met een meer volumineuze vorm om zo een spannende, gelaagde look te creëren. Filippa K staat bekend om haar sterke basis kleuren van blauw, grijs en zwart. Wij hebben verschillende tinten groen, bruin en rood toegevoegd voor een spannende mix. De lichte en neutrale kleuren maken de eigentijdse look helemaal af.

Is het denk je een strategische keuze geweest van Filippa K om een designer uit het buitenland aan te nemen? Alexander: Ik ben wel de eerste buitenlandse designer, dus misschien wel. Het idee van Filippa K is om zich meer te richten op de internationale markt. Hier wordt wel rekening mee gehouden bij het designproces.

Hoe was het om met Pharrell Williams en Kanye West te werken?
Alexander: Leren doe ik nog elke dag en vooral als je met twee grote creatieven uit een andere branche kan samenwerken. Het was geweldig om samen te mogen werken met Pharrell en Kanye. Ik heb bijzonder veel respect voor wat zij beide doen.

Kunnen wij bij Filippa K ook samenwerkingen met artiesten verwachten?
Alexander: Ik heb natuurlijk voor een bedrijf gewerkt die veel samenwerkingen aan gaat. Voor Filippa K ben ik zeker op zoek naar samenwerkingen. Als wij iemand voorbij zien komen die past bij Filippa K, waarom niet. Wij hebben al een keer een samenwerking opgezet met een Duitse sieraden designer. Zij heeft prachtige dingen voor ons gemaakt.

Waar haal jij de meeste inspiratie vandaan?
Alexander: Het gebeurt gewoon. Het is een proces. Ik begin met een startpunt en vandaar uit ga ik onderzoek doen. Soms raak ik geïnspireerd door muziek of een persoon die tegenkom op straat. Het kan overal gebeuren.

Nina Bogstedt de Design Director over Alexander:.
Alexander heeft veel ervaring in het ontwerpen van herenkleding en zal daarom een zeer belangrijke toevoeging zijn op het Filippa K design team. We zijn blij om iemand met een internationale achtergrond te verwelkomen en kijken ernaar uit om met hem samen te werken”, aldus Nina Bogstedt.

Bron: The Cloakroom

Bekijk hieronder de beelden van de nieuwe collectie: mFKLook3 mFKLook1 mFKLook5 mFKLook8 mFKLook9 mFKLook12 mFKLook13 mFKLook15 mFKLook17

Tags: , , ,

Lars Tibben

Selected by Esquire Magazine as one of the biggest online influencers

twitterfacebook

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>