335

MYRUGGS INNOVATED CARPETS BY CREATIVE PEOPLE

by TheDenimDaily / posted on 02/28/2014

’Geen enkele kelim is hetzelfde, ieder kleed is uniek en heeft een eigen verhaal. ‘’  Lees hier hoe MYRUGGS de link legt tussen Fashion (denim) en interieur.

De vrouwen van nomadische stammen hielden zich naast hun huishoudelijke werkzaamheden bezig met het weven en maken van de kelims. Zij kamden de schapenwol nadat de kudde was geschoren en sorteerden de wol op kwaliteit en kleur. Vervolgens werd de wol gesponnen en geverfd.

Het verven vond aanvankelijk plaats met natuurlijke kleurstoffen en was een zeer tijdrovend proces. Later kwamen er synthetische verfstoffen op de markt. Hier werd, mede vanwege de tijdwinst en de lagere prijzen dankbaar gebruik van gemaakt. Bovendien maakten de synthetische kleurstoffen het mogelijk om veel meer kleuren te maken.

1

2

De kleden werden geweven op een weefgetouw dat meestal plat neergezet, buiten de tent of het huis stond, maar eventueel ook rechtop binnen neergezet kon worden. De breedte van het weefgetouw bepaalde de breedte van het kleed. Daarom zien we bij brede kleden dat er bijvoorbeeld twee identieke helften zijn gemaakt die vervolgens aan elkaar zijn gezet.

Het meest gebruikte materiaal voor de patronen van kelims is wol. Voor de scheringdraden gebruikte men katoen.

Het proces van MYRUGGS

  • Het wassen van de kleden
  • Alvorens we beginnen met bewerken worden de kleden eerst gewassen.
  • De haren knippen en scheren
  • Alle haren van het kleed worden eerst geknipt en geschoren
  • De kleden ontkleuren

De kleden die wij gebruiken zijn tussen de 30 en 80 jaar oud. Alle kleden zijn uniek in hun vorm, maat en patroon.  Eerst worden de kleden in een bad ontkleurd. Aangezien elk kleed  uniek is en met verschillende verfsoorten geverfd kan zijn, is het nooit vast te stellen hoe een kleed uit de ontkleuring komt. Dit maakt iedere kleed zo bijzonder. Op sommige delen van het kleed zijn de patronen  veel meer zichtbaar dan op andere delen van het kleed, waar bijna geen patroon meer zichtbaar is.

De kleden verven

Na het ontkleuren worden de kleden in de zon gedroogd waarna ze opnieuw geverfd zullen worden. Wij kunnen de kleden verven in werkelijk alle mogelijke kleuren, van bijvoorbeeld felblauw, geel of roze tot zachte grijs-, natuur- of aardetinten.

De Indigo / denim kleden

De historie omtrent het wassen en verven in indigo bestaat al meer dan 130 jaar. MYRUGGS heeft er nu voor gekozen om een aantal kleden te laten verven en behandelen met indigo in een denimfabriek. De kleden krijgen hierdoor een bijzondere en aparte blauwe denim uitstraling.

SONY DSC

45

De indigo kleden nabewerken

 Het een enorme uitdaging om de kleden die echte vintage look te laten krijgen die je vaak terug ziet op een denim. Om dit te verwerven bestaan er verschillende technieken, zoals het gebruiken van een stonewash. Dit geeft het kleed die extra slijtage-look. Tevens wordt er ook gebruikt gemaakt van kunstmatige spray, de enzymewash.

De herkenbaarheid

Alle kleden zijn voorzien van een label, een touwtje met een loodje erom heen geslagen. De MYRUGGS indigo kleden zijn aan de onderkant ook nog voorzien van een leatherpatch zoals op een denim.
A
ls je na het lezen van dit prachtige verhaal denkt: ‘ik vraag me af hoe zo’n kelim eruit zit en hoe zou hij staan in mijn huis’ Ga dan naar www.myruggs.com

68680_552367651443162_2068937608_n

 

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>