Schermafbeelding 2014-11-28 om 05.39.23

Neuw denim: geïnspireerd op de liefde voor vintage denim

by Lars Tibben / posted on 11/28/2014

Het idee voor Neuw Denim ontstond in de Nieuwlandstraat, in Brussel. Daar begon ik vintage stukken uit mijn denim collectie te customizen en op maat te maken. En het was ook op die plek dat het idee voor Vintage Revision werd geboren” Pär Lundqvist, Creative Director.

NEUW AW14: Een collectie geïnspireerd op fotograaf Mike Brodie ‘de Polaroid Kidd

‘Een periode van nieuwe rijkdom’ Fotografie van Mike Brodie.

Brodie, een verveelde 18 -jarige jongen uit Pensacola (Florida, USA) die deeltijd in een supermarkt werkte, stapte in 2003 per ongeluk in de verkeerde trein. En in plaats van naar een vriend in Mobile te gaan, belande hij een paar honderd mijl verderop in Jacksonville. Deze reis zette aan tot een omslag in Brodie’s leven; hij begon aan een fotografisch avontuur, met een door een vriend gegeven Polaroid SX -70 camera. Over een afstand van 50.000 mijl, zonder ooit een ticket te kopen, documenteerde hij zwervers, landlopers en andere medereizigers die hij onderweg ontmoette. Brodie stapte later over op een oude 1980 35mm camera, waarmee hij duizenden foto’s schoot van zijn nieuw aangenomen rondtrekkende familie. De beelden die het opleverde zijn rauw maar toch mooi, intiem en puur, en met het gevaar en de vreugde van de (spoor)weg overal voelbaar. Om in contact te blijven met degenen waarmee hij reisde en ervaringen deelde, heeft Brodie de beelden op internet geupload ,waardoor hij de bijnaam ‘de Polaroid Kidd’ kreeg. Het is zijn oeuvre dat de inspiratie opleverde voor een serie premium denim en canvas washings met natuurlijk versleten effecten. Met deze foto’s in gedachte zijn stoffen gebruikt die zijn aangetast door roest, verf, vuil en stof .

Schermafbeelding 2014-11-28 om 05.37.48

The Damned collectie
Een onderdeel van de AW14 collectie is geïnspireerd op een fotografieboek van Ann Summa; ‘The Beautiful and the Damned‘. Een boek dat de punk- en avant-garde scene van Los Angeles in de late jaren zeventig en begin jaren tachtig verbeeldt. The Damned is een collectie die de donkere, decadente en grauwe gedachtes van de mensen en de muziek in het boek belichaamt. Voor deze reeks heeft Neuw Denim, door middel van een speciaal procedé waarmee stoffen extra zwart worden, de Rope dyed indigo fabrics ontwikkeld. Het resultaat is een zwarte indigo stof met een rijke en diepe middernacht-achtige gloed en unieke verwassen tinten. The Damned serie varieert van  grauw en verwassen looks tot destroyed jeans met dicht gestikte gaten.

Een belangrijk onderdeel in elke Neuw Denim collectie is het gebruik van Selvedge denim. Selvedge is een superieure denim, geweven op een traditioneel schietspoelweefmachine. Het traditionele en langzame proces van weven creëert een dikke stof met meer persoonlijkheid en karakter dan moderne, in massa geproduceerde denim. De naam Selvedge betekent  letterlijk ‘zelfkant’ en verwijst naar het uiteinde, de witte of gekleurde rand van de stof. De zelfkant wordt vaak geplaatst langs de naad en is zichtbaar als je de broekspijp oprolt. In de denim wereld wordt Selvedge gezien als een premium product.

Tags: , , , ,

Lars Tibben

Selected by Esquire Magazine as one of the biggest online influencers

twitterfacebook

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>