Neuw Interview Raf Denim Daily

Neuw: Vintage Revision

by Yoeri Khyrian Jonker / posted on 02/13/2015

Als het gaat om interessante achtergronden, dan is Par Lundqvist waarschijnlijk een van de beste voorbeelden van hoe je geschiedenis de toekomst kan beïnvloeden. Voordat hij de oprichter en frontman van zijn denimmerk Neuw was, had hij al 4 jaar ervaring als product developer bij Lee. Maar om uit te leggen waarom Par in 2010 Neuw oprichtte, kijken we nog iets verder terug in het verleden.

Zijn passie voor denim begon dankzij een baantje in een denimwinkel, waar hij werkte om zijn punk band te financieren. Deze liefde voor rock en punk, en de denim & leather jacket style die daarbij kwam kijken, is een van de eerste inspiraties die vorm gaf aan denim merk Neuw. “Dankzij muziek ontwikkelde hij een passie voor denim. Hij keek naar de kleding van zijn idolen in de punk scene en analyseerde hoe ze dit droegen,” legt Nick Stavrakakis, hoofd van sales voor Neuw in de Benelux, Duitsland en de UK, uit tijdens zijn bezoek aan het hoofdkantoor van Ganbaroo. “Veel van de fits en modellen van Neuw zijn moderne re-interpretaties van vintage denim modellen die vroeger gedragen werden door rock legendes.”

IMG_4093_New-on-Shelf

Met een archief van 3000 vintage spijkerbroeken en jackets die teruggaan tot in de jaren 1800 opgeslagen ergens in een opslagplek, zijn specifieke Zweedse karakter om dingen zo simpel mogelijk te houden en te focussen op details, en zijn kennis over de cultuur achter de punk beweging is het geen verbazing dat Neuw uitgegroeid is tot het merk dat het op de dag van vandaag is. Vooral dit oog voor details en minimalisme is iets dat soms over het hoofd gezien wordt, maar juist iets is dat zo geniaal verwerkt is in de hele collectie.

In al zijn oude vintage jeans zag hij op dezelfde plek slijtage in de achterzak, veroorzaakt door portemonnees die de stof door de jaren heen hebben laten scheuren. Het is hierdoor dat er op deze plek in elke Neuw broek een zadelsteek toegepast is om de stof hier extra te verstevigen. Grappig genoeg lijkt dit patroon ook op een herhaling van N-en en W’s, een slimme, subtiele verwijzing naar de naam van het merk.

IMG_1938

Een ander interessant detail is de ring die vastgemaakt is aan de riemlus aan de voorkant van de jeans. “Par had vroeger altijd van die hele interessante zakhorloges bij zich die hij vastgemaakt had aan zijn jeans. Het is weer zo’n klein persoonlijk detail dat toevoegt aan het verhaal achter Neuw.”

Om de driekhoek aan de onderkant van de spijkerbroek te verklaren, gaan we terug naar de tijd dat hij nog voor Lee werkte. Tijdens zijn vier jaar bij het bedrijf werkte hij nauw samen met de geniale patroonmaker Ray. Nadat Par Lee verliet kwam hij op het idee achter Vintage Revision, waar hij oude modellen aan zou passen in fit en wash om ze een meer hedendaags uiterlijk te geven. Om dit gedaan te krijgen, moesten veel jeans strakker en aflopend worden. Ray zorgde ervoor dat de jeans tapered waren door een grote driehoek te knippen waardoor de pijp smaller afliep, een verhaal binnen het proces dat wederom toevoegt aan de branding story achter Neuw.

Denim Daily Neuw

Vijf jaar na de lancering van het merk zijn we bij de release van de Black Rope collectie, geïnspireerd door zijn liefde voor zwarte jeans en de problemen die daarbij komen kijken. “Als zwarte jeans slijten, eindigt het vaak als een oude, doffe grijzige spijkerbroek die er niet geweldig uitziet. Om dit probleem op te lossen veranderde Par het hele kleuringsproces voor deze collectie. Wat je ziet wanneer je naar een touw kijkt is dat er verschillende draden samengevlochten worden tot een sterk touw. Neuw kleurde elk van deze draden individueel voordat de draden samengevlochten werden. Bij de meeste jeans is de middelste draad ook wit, maar Par heeft om de jeans zo lang mogelijk zwart te houden ook deze geverft.”

Een paar weken na ons gesprek met Nick Stavrakakis op het hoofdkantoor van Ganbaroo kregen we de kans om Par persoonlijk te spreken. Het resultaat was een kort, maar zeer interessant interview waarin we meer te weten kregen over zijn vintage denim collectie, zijn eerste denim item en wat we kunnen verwachten van Neuw in de toekomst. Lees ons gesprek met Par Lundqvist hier.

Tags:

Yoeri Khyrian Jonker

Whisky drinkende, A.P.C. Petit Standard dragende freelance journalist voor The Denim Daily en The Fisher Account.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>