Schermafbeelding 2014-10-29 om 19.33.43

Prouvé RAW Office Edition

by Lars Tibben / posted on 10/29/2014

Na het succes in 2011 van Prouvé RAW, het cross-overproject tussen Vitra en G-Star RAW, wordt de samenwerking voortgezet met het ontwerp van een tweede limited editie: de Prouvé RAW Office Edition. Deze tweede cross-over collectie blaast nieuw leven in een reeks meubels en lampen die Jean Prouvé oorspronkelijk in de jaren 40 ontwierp voor de kantoren van grote Franse industriële bedrijven.

Het Nederlandse modemerk G-Star RAW heeft een uitdrukking van zijn identiteit gevonden in de designs van Jean Prouvé. Deze werken, die de status van klassieker hebben verworven, dienen als voortdurende inspiratiebron voor het creatieve team van G-Star. In 2011 hebben Vitra en G-Star RAW hun krachten gebundeld om Prouvé RAW uit te brengen, hun eerste cross-overcollectie.

Niet alleen komen de constructielogica van Prouvé en zijn strikte gebruik van eerlijke industriële materialen overeen met de productfilosofie en merkidentiteit van G-Star, ze passen ook zeer goed bij de architectuur van het door Rem Koolhaas ontworpen en in 2014 gebouwde nieuwe hoofdkantoor. Het was een logische keuze om de kantoren, vergaderruimten en kantines van het nieuwe gebouw in te richten met meubels die Jean Prouvé zo’n 70 jaar eerder ontwierp voor verschillende Franse bedrijven en universiteiten. In combinatie met de architectuur creëren ze een werkplek die de radicale designfilosofie van het modemerk weerspiegelt.

In samenwerking met de familie Prouvé heeft Vitra de meubels van de Franse ontwerper aangepast aan de moderne normen en behoeften voor kantoren. De kleuren en details werden ontwikkeld in overleg met artdirectors van G-Star. Als onderdeel van dit project werden speciaal voor G-Star enkele en dubbele werkplekken, vergadertafels, bureaustoelen en verschillende andere meubelstukken uitgebracht. Via de nieuwe Prouvé RAW Office Edition worden de designs uit deze gezamenlijke collectie nu beschikbaar voor andere bedrijven en verzamelaars.

“Mijn vader zou blij geweest zijn met de nieuwe energie die deze samenwerking aan zijn ontwerpen geeft. Hij wilde altijd dat alles er fris en nieuw uitzag. Het is fantastisch om te zien hoe de samenwerking tussen Vitra en G-Star RAW de collectie een nieuwe impuls verleent, en dat individuele stukken terugkeren naar een kantooromgeving – waarvoor ze oorspronkelijk ontworpen zijn,” verklaarde Catherine Prouvé in naam van de familie van de ontwerper.

Verschillende industriële groentinten, bekledingsmaterialen van leder en textiel en andere details zijn een eerbetoon aan de oorsprong van deze meubels. De stalen en massief houten tafels, stoelen en kasten uit de Prouvé RAW Office Edition getuigen van een vervlogen industrieel tijdperk. De vroegere fabrieken en werkplaatsen worden nu gebruikt door ontwerpbureaus uit het digitale tijdperk die dezelfde waarden delen, namelijk hard werken, authenticiteit en duurzaamheid.

Zoals G-Star RAW’s Design Director Pieter Kool uitlegt: “Vanaf het begin wilden we zo trouw mogelijk blijven aan het oorspronkelijke ontwerp. Omdat de eerste cross-over Prouvé RAW een collectie voor de woonomgeving was, gaf dat weinig problemen. Het lag echter moeilijker met een kantoorcollectie, want voor een kantooromgeving gelden regels en zijn er moderne behoeften – hoe kunnen we de visie van Prouvé volgen en in de hoogte instelbare meubels, een kabelgoot of een bureaustoelonderstel met vijf poten integreren?”

De Prouvé RAW Office Edition telt tien verschillende ontwerpen, onder andere bureaustoelen, lampen en bureaus. De meubels en lampen van de Prouvé RAW Office Edition zijn gewaarmerkt met een ‘special edition’-label en zijn verkrijgbaar vanaf voorjaar 2015 tot eind 2016.

www.vitra.com

Tags: , , ,

Lars Tibben

Selected by Esquire Magazine as one of the biggest online influencers

twitterfacebook

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>