comerainorcomeshine1

Stutterheim

by TheDenimDaily / posted on 03/11/2014

1

The Story Behind Stutterheim

Mijn opa was een prachtige man. Hij ging vaak vissen vanuit Arholma (een eiland in de Stockholm’s Archipel meer) dit gebeurde vaak met stormachtige weer om vervolgens later op de avond gedichten te schrijven in een groot theater in Stockholm die hij beheerde. Elke keer als die de zee opging om vis te vangen was ik doodsbang dat er hem iets zou overkomen. Hij trotseerde het slechtste weer, de zwaarste regen en de hardste stormen.

2

Nog niet zo langs geleden vond ik zijn oude regenjas in een verlaten schuur achter in de tuin. Op dat moment, kwamen er oude herinneringen naar boven en kreeg zin om onmiddellijk zijn jas te dragen. Hij was zowel cool en tegelijk ook praktisch (ondanks dat hij zo groot was als een tent). Met grote zorg bracht ik het terug naar mijn keuken en nog geen seconde later had ik de nieuwe raincoat in mijn hoofd. Een eerbetoon aan mijn opa.

34

Na mijn ontdekking ging ik erop uit om een stuk wasdoek/zeildoek te kopen. Ik leg het op de keukenvloer en knip een ontwerp met behulp van de oude jas als een patroon. Ik toonde het monster aan een paar vrienden. En na enkele verbeteringen, daar was die dan – de 60 ‘s regenjas uit de Archipel meer, geüpdatet en klaar voor de moderne man en vrouw. 

Ik bracht het prototype naar de laatst bestaande textiel fabriek in Zweden, klein stadje genaamd Borås, sinds rainwear is voorbij gestreefd door sportwear industrie is de productie verplaatst naar landen waar de productie kosten lager zijn. Toen ik de manager ontmoete, Johan Käll en de naaisters Birgitta en Lena, wist ik gelijk dat dit de beste mensen waren. Een perfecte match. Met hun vaardigheden, vakmanschap en grote aandacht voor materialen en details wisten we dat onze raincoats met de hand gemaakt moesten worden. Handmade raincoats. De beste manier om mijn opa’s raincoat te eren.

En daar was die dan. De Raincoat. Met alle naden getapet en verzegelt. In de aller beste kwaliteit. Hand gemaakt en met een discrete klassieke vorm. De eerste 200 jassen – Arholma Svart – waren gemaakt en verkocht in mijn appartement. Elke jas was gesigneerd en genummerd door de naaister (en nog steeds gebeurt dat) om zeker te weten dat alle jassen voldoen aan de hoge standaard.

56

Na een paar maanden, (toen al mijn buren verdacht  werden door het dragen van mijn zwarte jas) moest ik mijn bedrijf verplaatsen naar een andere locatie. De nieuwe winkel, showroom en hoofdkantoor, waarin ik deze tekst schreef, werd onze eigen locatie het domein voor experimenten van regen en duisternis. En vanaf nu, is het hier waar elk nieuw idee en product wordt geboren.

Ik ben erg blij dat ik erin geslaagd ben een nieuw leven te geven aan mijn opa’s oude jas. Een jas te dragen in het bos, aan zee of gewoon een wandeling rond en in de stad. Goed gekleed, zelfs in slechte weersomstandigheden, is nu mogelijk.

Ik hoop echt dat je dit prachtige project in de toekomst zal volgen. Alle ideeën over nieuwe producten, kleuren of ontwerpen zullen met open armen ontvangen worden door mij.

78

“Welcome to embrace the demons lurking outside and hiding within.”

Sincerely,

Alexander Stutterheim

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>