True Fit Denim Daily History 7

“True Fit” en de ware aard van vintage denim

by Yoeri Khyrian Jonker / posted on 11/18/2014

Voordat de straten blauw zagen van spijkerbroeken, zag je spijkerbroeken en andere denimstukken als overalls en spijkerjassen enkel in koolmijnen of boerderijen. Het was het uniform – als niet het harnas – van arbeiders die in gevaarlijke, schadelijke omstandigheden zwaar werk verrichtten. Deze lange ontwikkeling van 145 jaar, waar de indigo stof van pantser uitgegroeide tot het kledingstuk van de average joe, staat centraal in “True Fit”. Het boek is een creatie van Zweedse denim verzamelaar Viktor Fredbäck, die voor dit boek bijvoorbeeld naar de Nevada woestijn reisde om historische jeans uit oude zilvermijnen op te vissen.

Het mooie van aan “True Fit” is dat er niet schraal en simpel spijkerbroeken met bijpassende jaartallen op de 272 pagina’s verspreid worden. Het boek is als een soort geschiedenismuseum, waarin we terug de tijd in reizen en op wonderbaarlijke manier gestylede kleding zien in authentieke situaties van toen. Denk aan de Amerikaanse mijnwerker die bedekt met roet het gesteente uit de mijnen aan het weghakken is, en leer zijn verhaal kennen door beeld en tekst, of zie hoe matrozen en ook rodeoclowns deze stof droegen.

Zie hieronder al wat beelden uit het boek en schaf dit weerzinwekkende verzamelwerk van denimgeschiedenis hier aan, zodat ook jij “True Fit” op je coffeetable hebt liggen.

True Fit Denim Daily History 6

True Fit Denim Daily History 4

True Fit Denim Daily History 1

True Fit Denim Daily History 2

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

Yoeri Khyrian Jonker

Whisky drinkende, A.P.C. Petit Standard dragende freelance journalist voor The Denim Daily en The Fisher Account.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>